woensdag 10 februari 2010

Hoe het begon.....


Expositie 7 maart t/m 11 april 2010.

Een expositie waar de nodige voorbereiding aan vooraf ging. In 2008, zocht ik via google een Poolse of Russische kunstenaar op. Ooit hadden we 2 schilderijen in de collectie via een agent die intussen opgehouden was. Ondertekend met de naam Slabon of zoiets dergelijks. Ik kwam er niet direct achter via google. Het schoot ons toen te binnen dat een collega in Nijmegen, vast ook via deze agent schilderijen had aangekocht van deze kunstenaar, dus belden wij hem. Dat hielp, uiteindelijk hebben we de website van deze kunstenaar gevonden. Het bleek een zij en dat haar getrouwde naam Urbaniak was en dat zij en haar man, op internationaal niveau exposeerden.
Haar man Maciej, en zij, de kunstenaar waar we naar op zoek waren; Alicja hebben ieder een eigen stijl ontwikkeld. Ik was aangenaam verrast over de constante kwaliteit van deze twee kunstenaars, dus besloot ik een e-mail te sturen. Na over en weer gemaild te hebben, ontving ik via de post een uiterst mooi verzorgde kunstkatalogus gemaakt i.s.m. Saab.

We hadden min of meer afgesproken dat ze zouden komen exposeren in maart 2009. Toch kwam het niet tot een concrete afspraak. De economische crisis had ook zijn weerslag op hun, schreef Alicja later. Ze waren hierdoor geschrokken, en wilden geen risico's nemen. Eind 2009 besloten we dat we in maart een expositie zouden organiseren met hun werk. Ik stelde voor dat ze bij ons thuis konden blijven logeren, om de totale onkosten beperkt te houden. Dit voorstel werd dankbaar ontvangen. Daarop kreeg ik een mailtje van Roch Urbaniak; de zoon. Hij studeert in het laatste jaar van de Academy of Fine Arts in Krakow, en was net terug uit Athene, waar hij m.b.v. een beurs, de mogelijkheid had gehad om een half jaar te studeren en een grote expositie te organiseren. Hij mailde de foto's van zijn werk en berichtte ook gelijk dat hij een reisje naar New York zou maken ivm zijn studie, dus hij zou daarna contact opnemen. Ik was nog net op tijd om hem te berichten dat zijn werk ongelooflijk goed was voor een student. Roch heeft ontzettend veel talent van zijn ouders gekregen. Dus daarmee hadden we een derde exposant gevonden uit de in eerste instantie nieuwsgierige zoektocht naar Alicja.

Bij deze topkunst mocht het werk van Arthur Bernard niet ontbreken. Dus vroeg ik hem of hij wilde deelnemen aan de voorjaarsexpositie. Zijn figuratieve schilderkunst spreekt een groot publiek aan. Zijn kleurgebruik is warm, zijn figuraties zijn onoplosbare puzzeltjes waardoor een schilderij van Arthur blijft boeien. En dan last but not least nodigde ik Janet Timmerije uit. Haar schilderijen hebben een ontzettende vrolijke uitstraling. De kleuren zijn fris, haar figuratieve dieren zijn vlot opgezet, de hele combinatie van uitstraling en manier van schilderen maakt dat het publiek met een glimlach naar deze schilderijen kijkt, en ze ook graag in huis ophangt. Een passende aanvulling om de lente tegemoet te treden.

Tegelijkertijd was ik bezig om in deze periode een expositie samen te stellen waarin veel sculpturen te zien zouden zijn. Na de winter, die in aanvang altijd gezellig is, maar in februari wel weer mag vertrekken leek het mij heerlijk om in maart het voorjaar welkom te heten, met een extra interessant ingerichte beeldentuin. Bij het zoeken naar verscheidenheid, menen wij een perfecte samenstelling te hebben gevonden, wat betreft; stijlen en materialen. U moet het zelf maar komen bekijken.

Wij zijn enthousiast, en willen zo veel mogelijk mensen laten meegenieten. Dat bracht ons op een idee om samen met Restaurant Cuisine de la Meuse van het Maashotel, een arrangement samen te stellen. Te beginnen met een rondleiding langs de expositiestukken, onder het genot van koffie/thee en iets lekkers, om vervolgens naar Broekhuizen te gaan. Daar wacht de lunch, en is het restaurant ingericht met schilderijen van de exposerende kunstenaars zodat de artistieke sfeer wordt voortgezet.

De exclusieve lunch kost € 45,00 per persoon, incl. de zoete ontvangst bij IROK en een glas heerlijke wijn bij de lunch. U kunt reserveren via irok@irok.nl voor de zondagen 14, 21, 28 maart en 11 april. Een perfecte zondagmiddagbesteding met vrienden, familie of collega's.

In een volgend stukje zal ik de kunstenaars nader toe lichten, incl. foto's


1 opmerking:

 1. Beste Ingrid,

  Èrg goed geformuleerd zeg; net zo kunstzinnig als jullie galerij. Niet iedereen is het gegeven om zoiets te kunnen verwoorden.
  Als we niet op ruim 7,000 km afstand zaten dan zouden we ons zéker aanmelden voor de lunch en de expositie.
  We hopen dat er aan díe kant van de Atlantische Oceaan toch een heleboel geïnteresseerden zijn. Veel sukses ermee!

  Groetjes vanuit Georgia/USA

  BeantwoordenVerwijderen