vrijdag 14 oktober 2016

K U N S T & [ ] zondag 6 november 2016 feestelijke ONTMOETINGSDAG | de deelnemende kunstenaars:JAN LEENKNEGT  woont en werkt in Ronse (B) een glaskunstenaar, met een passie voor mondgeblazen glas…  dit zegt Jan over zijn werkwijze:
'Welkom in mijn wereld. Een wereld in een fascinerende wereld.De kosmos, het heelal en de natuur maken deel uit van mijn biotoop. Ik schep een wereld naast de bestaande. Mijn scheppingen zijn authentiek.Iets dat ik al mijn hele leven doe. Dat is waar ik voor leef: het creëren van een wereld, die de mijne is. Mijn visie op de kunst: dat is het ambachtelijke verzoenen met het creatieve.'

DORUS BREKELMANS woont en werkt in Breda (NL) ‘Mijn schilderijen zijn figuratief, vaak is realisme de basis van mijn doeken. Toch ben ik als kunstenaar niet zozeer een realist maar eerder een impressionist te noemen. Ik werk afwisselend in acrylverf of olieverf op doek of paneel, de formaten van mijn schilderijen variëren van klein tot groot. De materiaalkeuze is vaak afhankelijk van het onderwerp van mijn schilderijen. De verf wordt spontaan en vaak ook expressief met penselen of met het paletmes aangebracht. Mijn kleurpalet is overwegend helder te noemen.’ Misschien ten overvloede te noemen: Dorus’ portret werd tot 2x toe gekozen bij het TV programma ‘Sterren op het Doek’.

VICTORIA ILYINA is een Wit-Russisch kunstenaar geboren te Grodno. 
Zij is zowel Kunstenaar als tekenleraar, volgde zelf het Kunst Gymnasium van Glebov en vervolgens De Wit - Russische Academie voor Beeldende Kunsten. Victoria schept in haar doeken een sprookjeswereld. Verscholen achter bomen zie je lichtjes in huizen branden, mysterieus en bewonderenswaardig mooi opgebouwd uit vele stipjes verf. Bij andere schilderijen schept Victoria een stad uit een opstapeling van gebouwen,  de mensjes als heel klein bewegende figuurtjes vanuit een bepaald vreemd perspectief. Wij ontmoette Victoria twee keer eerder,  persoonlijk stel ik me haar fijne persoontje voor - werkend in een van die verscholen huisjes waar het lampje brandt. 

LEBUÏN D’HAESE  woont en werkt in Hoboken (B) en maakt beelden in keramiek en brons over mensen zoals u en ik, die ieder hun eigen verhaal met zich meedragen. Die binnenwereld maakt hij voor ons zichtbaar aan de buitenkant. Soms met een metaforische toevoeging aan de figuur
Lebuïn boetseert en construeert met platen klei die, eenmaal gemengd in de gewenste kleurcombinatie, uitgerold en in repen gesneden worden. Met deze repen wordt een beeld – letterlijk – van de grond af hol opgebouwd. Daarna worden ingekraste vormen ingevuld met oxides en glazuren. Deze vormen doen op abstracte wijze het verhaal, op een manier zoals hiëroglyfen dat doen.

ALEXEY TERENIN  woont en werkt in Praag en volgde vanaf 1986 tot 1993 de opleiding tot Architect aan het Moskou Architectuur Instituut. Ontwikkelt zich daarna als kunstenaar en exposeert vanaf het begin reeds in prominente galerieën in Moskou. Het toeval wil dat wij reeds eind jaren 90 schilderijen van deze kunstenaar exposeerden via een Russisch/Nederlandse agente en werkelijk alles verkochten. Daarna verloren wij hem heel lang uit het oog. Vorig jaar kwamen we weer met elkaar in contact en spraken af dat hij eind 2016 opnieuw bij ons zou exposeren. Zijn gedachtewereld gaat diep en zijn schilderijen  stralen dit dan ook uit. Alexey gaat op reis met zijn personages in zijn zelf geschepte en gelaagde wereld.

CAROLA SCHAPALS s geboren in Wilhelmshaven woont en werkt in Bremen. Na haar studie vrije schilderkunst,  studeerde ze af aan de Universiteit van Bremen waar ze kunstpedagogiek volde. Over haar werk: herkenbaar is die typische Schapals-mystiek. Eerst neemt de kijker het schijnbaar vertrouwde waar, maar bij nader inzien ontdekt hij de subtiele verwarring en onzekerheid in het beeld. De plotseling oplichtende kleurvlekken en diepe schaduwen versterken dit effect en geven de toch al uiterst esthetische beelden meer diepgang. Stilistisch wisselt Schapals moeiteloos tussen naturalisme en abstractie. Ze verwerkt de verschillende elementen in haar schilderijen op een dusdanige manier dat bij de kijker een eigen poëtische perspectief ontstaat. 

RUSUDAN KHIZANISHVILI woont en werkt in Tbilisi (Georgië) en is voortdurend op reis voor haar kunst. Haar werk wordt vooral veel in Engeland en de USA aangekocht. Rusudan wentelt zich compleet in de kunstwereld met museumbezoeken tot vriendschappen in de kunst over de hele wereld. Ze gooit regelmatig haar vertrouwde stijl overboord om geheel iets nieuws aan te boren, en toch blijven de schilderijen typisch herkenbaar van haar hand. Figuren in dikke olieverf  die expressief modern en tegelijk klassiek aandoen. Zijn haar figuren blij of verrast of bang? Figurerende voorwerpen, dieren en soms teksten maken het raadsel vaak alleen maar groter. Misschien helpen de titels ons iets op weg  in deze - zelf te interpreteren -  verhalen.

LISA VAN NOORDEN woont en werkt in Rotterdam maakt o.a wandobjecten en schetst haar werk als volgt: Mijn werk richt zich op mensen en dieren en hun manier van overleven en zelfbescherming in onze ingewikkelde, krankzinnige samenleving. Ik werk ook graag met symbolen die hun betekenis bewezen hebben en een duurzame rol in onze samenleving spelen zoals diamanten, sterren, schedels etc. Ik zoek naar de balans tussen aantrekken en afstoten. Daarbij streef ik naar beelden die verleiden maar ook verwonderen of een onbestemde weerstand oproepen. Mijn werk heeft inhoudelijk altijd een rauw randje, en de uitvoering is heel nauwkeurig. Dit benadrukt het dualistische karakter van mijn beelden en roept vragen op waar je je als kijker in kunt verliezen. 

SALVA SCAVONE  woont en werkt in Genk,  en  volgde zijn opleiding als keramist aan de Stedelijke Academie voor Plastische Kunsten te Genk,  uit liefde voor de klei die uiteindelijk tot een passie, een drang uitgroeide om objecten te scheppen. Salva; ‘ Mijn keramieke werken zijn niet zomaar keramieke werken, maar dat is ook duidelijk te zien. Het valt meteen op dat structuur en kleur primeren over vorm. Vorm komt slechts tot uiting als het evenwicht tussen structuur en kleur de juiste weg heeft doorlopen. Salva’s Italiaanse roots zijn terug te vinden in o.a. de Etruskische versieringen die de  stukken frivoler, fragieler maken maar uiteindelijk zijn vorm en onderwerp ondergeschikt aan massa en emotie van het moment.


MARTINA VIETEN  woont en werkt in Nijmegen maar werd geboren in Krefeld/ Duitsland, in 1988 studeerde ze af aan de Euritmie Academie Den Haag (dans op grondslag van de antroposofie), werd vervolgens docente en kwam veel later bescheiden naar buiten met haar schilderijen. Martina is heel kritisch en gebruikt in haar schilderijen natuurlijke materialen waarmee ze structuur bouwt in de zorgvuldige en mooie kleurcomposities die uiteindelijk een landschap of stilleven vormen.  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten