dinsdag 23 november 2010

Horst-sweet-Horst: Klein mysterie 217 – Padre Familias (3)

Onze wethouder besloot redelijk spontaan en naar eigen smaak € 13.000 + € 7.000,00 aan plaatsings- en verplaatsingskosten uit te geven aan een kunstwerk voor een toekomstig te bouwen plan.....? Kom ik in deze op voor de kunst en kunstenaars, wordt mij jaloezie verweten! Gelukkig krijg ik steun....Horst-sweet-Horst: Klein mysterie 217 – Padre Familias (3): "Gelukkig ben ik niet de enige die bezwaren heeft tegen de aankoop van Padre Familias door wethouder Van Rensch. In Dagblad De Limburger, in ..."

1 opmerking:

 1. Van Wethouder Van Rensch kregen wij persoonlijk een reactie op onze kritiek. Dit is zeer netjes en wordt door mij ook zeker gewaardeerd. De vriendelijke brief van hem ga ik hier niet kopiëren daar deze persoonlijk geadresseerd was. Mijn reactie naar de wethouder toe is als volgt:

  Beste heer Van Rensch,

  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Ik waardeer het, dat u ervoor heeft gezorgd dat er budget voor kunst is vrijgekomen.
  Aan de journalist heb ik ook verteld dat u interesse in en plezier aan kunst heeft.

  Toch vind ik dat de kern van onze kritiek is verschoven. Mijn letterlijke reactie op het artikel gaat niet over het kunstwerk, de maker of over de smaak.

  Het gaat erom dat er op een heel vreemde manier wordt omgegaan met (eindelijk weer eens) een kunstaankoop.

  Er valt niets te kiezen.

  De keuze is gemaakt door 1 persoon. Bovendien vliegen er in het artikel allemaal bedragen en suggesties om de oren, waarvan ik denk; Hoe komen ze daar nou bij? Waarom zou een willekeurig ander kunstwerk dubbel zo duur zijn? Ook is het pijnlijk om te lezen dat het op een andere manier niet zo goedkoop kan als hoe het nu gegaan is. Dat is naar mijn idee onzin.

  U had de volgende vraag aan vakmensen kunnen stellen: Dit is mijn suggestie, zien jullie hierin nog andere of betere mogelijkheden binnen mijn budget? Nu moet u de € 7.000,00 verplaatsingskosten toch ook weer extra vrijmaken? Dat is toch jammer geld. Er zou nog tijd genoeg zijn om het in alle rust te beslissen. En dan zouden de verplaatsingskosten ons bespaard blijven.

  Dit was een geweldige mogelijkheid om kunstenaars een kans te bieden een ontwerp te maken.

  Een eerste ontwerp is gewoon voor rekening en risico van de kunstenaar. Als de kunstenaar binnen een bepaald budget moet werken weet hij of zij waar deze aan toe is. Naar gelang de vaardigheid, inspiratie/associatie met de uiteindelijke bestemming en het talent, zou dat verrassende inzendingen met zich mee hebben gebracht waar uiteindelijk een afgewogen beslissing uit gemaakt kon worden.

  En uit welk potje het geld dan vandaan komt, doet er in feite niet toe.
  Nu is het ook gelukt om geld vrij te maken.
  Een percentage van de grondexploitatie vrijmaken is in deze een mooie oplossing en volgens mij ook een heel gebruikelijke.  Ik vind het jammer dat DDL de kern van de discussie heeft verschoven naar het beeld en de kunstenaar. Het gaat mij niet om het kunstwerk, dat weet de journalist ook. Ik blijf erbij dat het een gemiste kans is voor kunstenaars en voor de gemeente. Als wij als burgers zien en beleven dat er transparant en open geopereerd wordt zal dit op een positieve manier worden terugbetaald aan de gemeente Horst a/d Maas.

  Ik wens u oprecht een prettig weekeinde en ik ben blij dat we onze mening kunnen en mogen ventileren.

  Met vriendelijke groeten,

  Ingrid Koenen

  www.irok.nl
  www.irokgallery.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen