vrijdag 20 augustus 2010

Leto en Asteria

Bronzen schoonheid van Hanneke v.d. Bergh


Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Phoebe, Asteria, PergamonaltarAsteria was in de Griekse mythologie een sterregodin (aster betekent "ster"), de dochter van de Titanen Coeus en Phoebe, de zuster van Latona en de moeder van Hekate. Asteria was één van de weinigen die zich aan de liefdesbetuigingen van Zeus onttrok, die haar daarop in een kwartel (ortyx) veranderde. Ze stortte zich in zee en veranderde in het drijvende eiland Ortygia.

Ortygia werd uiteindelijk door Poseidon met vier zuilen in de bodem van de zee vastgezet. Op die manier kon Leto Apollo en Artemis baren. Apollo was namelijk een kind van Leto en Zeus, en dus wilde geen enkel land Leto ontvangen uit vrees voor Zeus' echtgenote, Hera. Hier werd dus, aan de voet van de berg Kynthos, na negen dagen lijden de goddelijke tweeling geboren onder een palmboom.

De godin Themis reikte de pas geboren Apollo nektar en ambrosia, waarop hij terstond tot een schoon en krachtig jongeling opwies en uitriep: "de cither zal mij dierbaar zijn en de boog, en aan de mensen zal ik verkondigen de onbedriegelijke wil van Zeus". Geheel Delos schitterde bij de geboorte van de god met een glansrijk licht en droeg van die tijd af zijn naam van Delos, d.i. "het duidelijk zichtbare" eiland te recht; het werd, zoals een dichter het uitdrukt, "het gesternte van de donkere aarde".

1 opmerking:

  1. Beste Ingrid,

    Èrg mooie toelichting! Goed gedaan bij deze inderdaad práchtige schoonheid van Hanneke v.d. Bergh.

    Zonnige groetjes uit Georgia/USA

    MariettesBacktoBasics

    BeantwoordenVerwijderen